Project Description

Elleboogklachten

Laterale epicondialgie is de meest voorkomende blessure aan de elleboog. Het betreft een overbelastingsblessure waarbij in de meeste gevallen de m. extensor carpi radialis brevis is aangedaan. Dit is een spier/pees die het heffen van de pols mogelijk maakt. Dit verklaart dan ook waarom handelingen als bovenhandse tilactiviteiten en knijpen veelal als pijnlijk worden ervaren. In de volksmond wordt deze blessure ook wel “tenniselleboog” genoemd. Echter, maar 5 procent van de mensen die deze blessure krijgt heeft dit ontwikkeld ten gevolge van tennis of andere racketsport. De klacht uit zich het vaakst tussen het 35e en 50e levensjaar. 1-3% van de populatie heeft deze aandoening.

Er worden 3 belangrijke risicofactoren beschreven voor het ontstaan van laterale epicondialgie:
+ Werken met instrumenten die zwaarder wegen dan 1 kg
+ Zware gewichten: (meer dan 20 kg) meer dan 10 keer per dag
+ Repeterende bewegingen: meer dan 2 uur per dag

Andere risicofactoren zijn

Overbelasting, trainingsfouten, flexibiliteitsproblemen, veroudering, slechte circulatie, psychologische / psychosociale variabelen, kracht en spierdisbalans.
Van de mensen die deze aandoening krijgen heeft 20-30% na een jaar nog klachten. Dit geeft de complexiteit van deze blessure aan!

Symptomen die kunnen duiden op het hebben van de tenniselleboog blessure zijn

+ Pijn ter hoogte van de buitenste botknokkel van de bovenarm (laterale epicondyl van de humerus)
+ Pijn kan uitstralen over de onderarm helemaal tot in de hand
+ Tillen (bovenhands) en knijpen is pijnlijk
+ Vaak is er sprake van verminderde (knijp)kracht
+ Pijn en zwakte bij weerstand tegen het heffen van de pols
+ Spierzwakte in de buig- en strekspieren van de elleboog

Hoe verloopt uw traject bij Peesbehandeling?

Om u optimaal te laten herstellen van uw klachten bent u bij Peesbehandeling op het juiste adres! We beginnen met het stellen van de juiste diagnose d.m.v. een uitgebreid vragengesprek. Daaropvolgend krijgt u een aanvullend bewegingsonderzoek aangevuld met echografisch onderzoek om de kwaliteit van uw pees in kaart te brengen. Waar nodig gebruiken we aanvullende fysiotherapeutische vragenlijsten om de mate van klachten in kaart te brengen en om deze te gebruiken voor het monitoren van uw herstel.

Wanneer de diagnose gesteld is en de ernst van uw klachten is bepaald en mede ook in welke fase van herstel u zich bevindt, starten wij een gericht programma voor u op. Deze programma’s zijn per persoon op maat gemaakt waarbij we gebruik maken van recente wetenschappelijke literatuur. Veelal bestaan deze programma’s uit:
+ Oefeningen die per fase van uw herstel anders zijn
+ Belasting – belastbaarheid adviezen
+ Manuele verrichtingen
+ Tape of brace advies
+ Bij vertraagd herstel: Percutane Electrolyse of Shockwave therapie
+ Sport- of werkspecifieke revalidatie

OPENINGSTIJDEN

Maandag – Vrijdag 8:00 – 21:00
Zaterdag 9:00 – 12:00
Zondag gesloten
Maak direct een afspraak