Project Description
Heupklachten
Het Trochanter major pijnsyndroom (GTPS) is een veelvoorkomende reden van laterale heuppijn, meestal bij vrouwen tussen het 20e en 60e levensjaar. Als mensen zich melden in de eerstelijns zorg met heuppijn dan is in 10-20% van de gevallen GTPS de oorzaak met een incidentie van 1.8 per 1000 patiënten per jaar.
Traditioneel werd gedacht dat de klacht veroorzaakt werd door een slijmbeursontsteking. Chirurgisch, bloed- en beeldvormend onderzoek hebben echter aangetoond dat het veelal veroorzaakt wordt door peesirritatie van de m. gluteus medius en m.gluteus minimus met soms daarbij gepaard gaande een slijmbeursontsteking.
GTPS presenteert zich meestal met pijn aan de buitenzijde van de heup / regio van de harde botknokkel aan de buitenzijde van het bekken. Deze bottige knokkel wordt ook wel de trochanter major genoemd. Van daaruit kan het zijn dat de pijn uitstraalt naar de buitenzijde van het dijbeen en zitbeen. Soms ook naar de buitenzijde van de knie of de buitenzijde van het onderbeen.
Symptomen:
+ Gevoelige trochanter major regio bij palpatie
+ Pijn bij het liggen op de aangedane zij
+ Pijn bij gewicht-dragende activiteiten zoals wandelen, langer staan, traplopen, hardlopen
+ Pijn bij langer zitten of daarna weer in beweging komen
+ Pijn bij weerstand tegen het zijwaarts heffen van het aangedane been
+ Zitten met de benen over elkaar is pijnlijk
+ Pijn bij het liggen op de niet-aangedane zij wanneer het aangedane been naar binnen hangt
+ Zwakke heupspieren
Om u optimaal te laten herstellen van uw klachten bent u bij Peesbehandeling op het juiste adres!
Hoe verloopt uw traject bij Peesbehandeling:
We beginnen met het stellen van de juiste diagnose d.m.v. een uitgebreid vragengesprek. Daaropvolgend krijgt u een aanvullend bewegingsonderzoek aangevuld met echografisch onderzoek om de kwaliteit van uw pees in kaart te brengen. Waar nodig gebruiken we aanvullende fysiotherapeutische vragenlijsten om de mate van klachten in kaart te brengen en om deze te gebruiken voor het monitoren van uw herstel.
Wanneer de diagnose gesteld is en de ernst van uw klachten is bepaald en mede ook in welke fase van herstel u zich bevindt, starten wij een gericht programma voor u op. Deze programma’s zijn per persoon op maat gemaakt waarbij we gebruik maken van recente wetenschappelijke literatuur. Veelal bestaan deze programma’s uit:
+ Oefeningen die per fase van uw herstel anders zijn
+ Belasting – belastbaarheid adviezen
+ Waar nodig voedingsadvies
+ Manuele verrichtingen
+ Schoeiseladvies/ samenwerking met podotherapie waar nodig
+ Bij vertraagd herstel: Shockwave therapie
+ Sport- of werkspecifieke revalidatie
OPENINGSTIJDEN
Maandag – Vrijdag | 8:00 – 21:00 |
Zaterdag | 9:00 – 12:00 |
Zondag | gesloten |